5 naturlige og old fashioned måder at forbedre sit fordøjelsessystem

figur af mave-tarmsystemForbløffende mange danskere lider af problemer med maven – bl.a. forstoppelse, luft i maven og oppustethed. Jeg møder mange af dem i mit daglige arbejde, og ofte er årsagerne stress, for lidt væske, for lidt fysisk aktivitet og for dårlig kost.

Fat man holding a measurement

Et sundt og velfungerende fordøjelsessystem er grundlæggende for den samlede sundhed. I tarmsystemet trækkes næring fra vores mad og føres ud i blodbanen og evt. giftstoffer fjernes og nedbrydes. Derfor er det bare super vigtigt, at dette fungerer optimalt.toiletbesøg

Til at starte med, vil jeg lige runde ”normale” eller sunde toiletvaner, så man har et udgangspunkt for at vurderer sine egne vaner. En god tommelfingerregel er, at man skal lave stort helst én gang om dagen – for nogle lidt mere.

Passagetiden (altså den tid der går fra vi spiser noget mad til det skal ud igen) er hos de fleste ca. 8 timer, rødt kød er lidt længere om at blive nedbrudt, men det vil altså svare til, at man skal på toilettet ca. en gang dagligt. Der vil selvfølgelig altid være undtagelser, altså at nogen gør det mere eller mindre, og så kan det stadig være helt normalt.

Er det blæren, der skal tømmes, er ”normalen” et sted mellem 3-7 gange dagligt.

Min erfaring er, at mange af mine klienter får det markant bedre, når de ændrer nogle af deres, knap så hensigtsmæssige kostvaner samt drikker omkring 2 liter vand dagligt.

5 naturlige og old fashioned råd

Det er ikke meningen at alle 5 råd skal implementeres med det samme, men gradvist integreres i den daglige kost eller helt undlades. Det første råd er måske meget banalt og alligevel er der mange, der undertrykker eller ignorerer bivirkningen ved at spise dårligt.

 

  1. Undgå mad der giver dårlig fordøjelse

birgerDårlig fordøjelse er kroppens måde at fortælle, at visse fødevarer bare ikke er særlig gode for dig. Det kunne eksempelvis være sødemidler. For mange sødemidler giver diarré eller tendens til luft i maven. Det kunne også være laktose, gluten eller for meget rødt kød. I stedet for at spise syrenedsættende medicin eller andet medicin der skal lindre og måske hjælpe din fordøjelse, så prøv at udelukke den fødevare, du mistænker for at skabe problemerne.

Fødevarer, der er letfordøjelige, er brune ris, dampede/kogte grøntsager og fisk.

 

  1. Når du vågner om morgenen, så drik et stort glas (2,5 dl) vand der er rumtemperatur og altså ikke iskoldtvand

Herved forberedes dit fordøjelsessystem på stille og roligt at skulle fordøje og nedbryde næringsstoffer. En god idé kan også være et gentage dette resten af dagen, 10 min. før hvert måltid. Undgå iskoldt vand, det kan virke voldsomt på maven og i visse tilfælde give svage mavekramper/hikke.

 

  1. Presset citron eller et skvæt æblecidereddike

For de fleste mennesker vil 1-2 teske citronsaft eller æblecidereddike til hvert måltid være citronernok til at give en bedre fordøjelse. Citronsaft virker hæmmende på nogle bakterier og fremmende på fordøjelsen og nedbrydning af fedt. Enzymerne fra æblecidereddiken letter ligeledes fordøjelsen og har derved også en positiv effekt. Et gammelt husmoderråd er netop at drikke et glas lunket vand med citronsaft i, hvis man har træg eller hård mave.

 

  1. Gå et kvarter efter dit måltid

Bare ved at røre sig en smule efter måltiderne vil man forbedre nedbrydningen af maden og herved forbedre fordøjelsen betydeligt. Det der med at kaste sig over i sofaen og slumre efter måltidet er en dårlig idé. Så hvis ikke det er muligt at gå lidt efter hvert måltid, så gør det og eller forsøg at have fokus på det efter det største måltid.

 

  1. Spis aldrig når du er stresset…..som om det var muligt i vores dage…eller??

vejrtrækningVores kroppe er IKKE designet til både at håndtere stress og fordøjelse på samme tid. Studier viser, at hvis man blot tager et par minutter med afslapning, såsom dybe vejrtrækninger, før et måltid, vil fordøjelsesprocessen forbedres. Hvis der ikke skal mere til, er det da bare om at forsøge sig, med 5-6 dybe vejrtrækninger inden hvert måltid. Det siges også at dybe vejrtrækninger kan give mere energi.

 

 

Scroll to Top