Solskin og lækre super sunde bær

Der er ikke nobær og sommerget som friske bær og sommer, det hænger nærmest sammen. Selvom vi endnu ikke officielt har sommer, er vejret i hvertfald temmelig sommer-agtigt og jeg nyder det i fulde drag.

Jeg er vild med bær, de smager fantastisk, friskt og har en intens smuk farve der er en fryd for øjet. Og så er de spækket med antioxidanter og derfor super sunde for vores krop.

Hindbær, jordbær og blåbær (vilde blåbær vel og mærket) er faktisk nogle af de bær, med allehøjest koncentration af antioxidanter. Det specifikke antioxidant der gør disse bær så super sunde, hedder Anthocyaniner, og er det stof der giver bærerne deres røde, blå og violette nuancer, afhængig af surhedsgraden. I hindbær og blåbær, kan koncentrationen af dette stof være op til 0,5 gram pr. 100 gram – og det er meget.

Top 5 sundest bær

Hvis man skal liste de bær der har højst koncentration af af antioxidanter (antocyanidin) vil det se således ud:

  1. brombærBlåbær
  2. Hindbær
  3. Brombæ
  4. Jordbær
  5. tranebær

Hvad er det så godt for?

Antioxidanter er vigtige, blandt andet fordi de angriber de frie radikaler, som ellers kan sætte skadelige processer i gang i kroppen, som i sidste og værste fald, kan ende kan i udvikling af kræft eller andre livsstilssygdomme. Så kroppen forsvarer sig altså imod de frie radikaler, bla. ved hjælp af antioxidanter, som er en række vitaminer (bla. C- og E-vitamin), mineraler og bioaktive stoffer (som også kan kaldes anti-carcinogene stoffer). De potentielle bioaktive stoffer/anti-carcinogene stoffer hos bær er, som nævnt, Antocyanidiner, men også Ellagsyre, og proantocyanidiner.

I forhold til kræft

Man mener at Ellagsyre er et af de bioaktive stoffer/anti-carcinogene stoffer, der har den mest kræfthæmmende effekt, ved, meget kort fortalt, bla. at beskytte cellens DNA. Det menes også, at Ellagsyre kan øge cellens eget forsvar og derved eliminerer at fremmede stoffer (ex. kræftfremkaldende stoffer) indtrænger i cellen.  Antocyanidiner har i laboratoriet vist, at kunne bremse væksten af kræftceller samt bremse dannelsen af nye blodkar til en eventuelt kræftknude. Men det er endnu meget uklart om dette også vil forekomme i kroppen.

Uanset hvad, er der ingen tvivl om at bær er super sunde og har et højt indhold af antioxidanter, som kan modvirker forskellige sygdomme, styrke vores immunsystem og bidraget til et generelt godt heldred.

 

Er man interesseret i at læse mere om bær og andre fødevarers kræfthæmmende effekt på vores krop, kan jeg varmt anbefale “Kost mod kræft” af Richard Béliveau og Denis Gingras, som er meget læservenlig og let at forstå.

 

 

Scroll to Top