Børn, madpakker og sukker

pålægschoko

Pålægschokolade

I går, den 13 juni, var der en artikel i Politiken omkring børn, madpakker og pålægschokolade. Overskriften lød således “Ernæringsekspert: Derfor skal du aldrig give dit barn pålægschokolade i madpakken” politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/ECE3248475/ernaeringsekspert-derfor-skal-du-aldrig-give-dit-barn-paalaegschokolade-i-madpakken/

rugbrød m. pålægschoko

Det studsede jeg lidt over, for jeg kalder jo også mig selv for ernæringsekspert (Cand scient klinisk ernæring fra KU) men er ikke af samme opfattelse. I min søns (han er 7 år) madpakke er der et par gange om ugen, et halvt stk. rugbrød med 1 stk. mørk pålægschokolade (2,6g sukker inklusiv rugbrødet), og det ser jeg slet ikke som værende usundt eller forkert…heller ikke hvis han fik det med hverdag. Det handler vel ligeså meget om, at give sine børn et fornuftigt forhold til mad og lære dem, at man godt kan spise en pålægschokolade mad, hvis man også spiser sin leverpostej, sin mad med agurk og sin rullepølsemad.

 

Mellemmåltider

Jeg synes hellere, man burde gøre frugtstænger (9g naturligt sukker pr. stang) , Kinder mælkesnitte (8,3g sukker pr. snitte), smoothie (5-7 g sukkerarter), frugtyoghurt (6,4g sukker pr. 1 dl.) og myslibarer (9,3 g sukkerarter) til skamme, snarere end et lille stykke pålægchokolade(1,8g sukker pr. stk.). I det mindste er mange af den opfattelse, at pålægschokolade er en lille dessert/lækkeri i madpakken. Jeg husker i hvert fald tydeligt, hvordan jeg selv gemte denne mad til allersidst og sirligt sad og nød hver en bid. Jeg synes heller ikke, at jeg har udviklet en uhensigtsmæssig smagspræference for det søde ved at spise pålægschokolademadder som barn, hvilket ellers bliver nævnt som en risiko. For mig er den store “fare” mere frugtyoghurt, drikkeyoghurt, myslibarer osv. som af mange, bliver opfattet som et fornuftigt lille mellemmåltid, hvilket det jo absolut ikke er.

Men jeg er meget enig i, at der på en eller anden måde bør være mere fokus på sund mad og på de produkter, producenterne fremstiller og sælger. For det kan virkelig være noget af en jungle at finde rundt i, og mange er måske slet ikke klar over,  hvor meget sukker der kan gemme sig i de forskellige fødevarer. Samtidig kræver det lidt mere end et forbud, at lære vores børn hvad sund mad er.

Liste over små (skjulte) sukkerbomber du måske bruger som mellemmåltid

  • 1 stk. Danonino yoghurt: 53 kcal, 1,5g fedt, 6,3g sukker og 3,2g protein
  • 1 stk. Aktimel drikkeyoghurt: 75 kcal, 1,5g fedt, 11,6g sukker og 2,6g protein
  • 1 stk. Frugtstang: 60 kcal, 1g fedt, 9g sukkerarter, og 0,1g protein
  • 1 stk. Cultura naturel med havreknas: 161 kcal, 4,2g fedt, 12,6g sukkerarter og 9,3g protein
  • Myslibar: 131 kcal, 4,5g fedt, 9,3g sukker og 1,8g protein
  • 1 stk. Yoggi jordbæryoghurt: 92 kcal, 2g fedt, 10,9g sukkerarter og 5,8g protein
  • 1 stk. Knoppers: 137 kcal, 8,3g fedt, 8,7g sukker og 2,3g protein
  • 1 stk. Digestive kiks: 70 kcal, 2,3g fedt, 2,6g sukker og 1,1g protein

Det anbefales at op til 10 % af madens samlede energi kan komme fra sukker, uden at kosten af den grund kan kaldes usund. Det betyder at et børnehavebarn max må indtage 30-40 gram sukker dagligt, et skolebarn max 45-55 gram,  en kvinde max 50-55 gram og en mand må max. indtage 55-70 gram sukker dagligt.

Info: En teske rummer ca. 5g sukker og en spiseske ca. 15g sukker…..og 1/2 l. Cola 54g sukker.

Scroll to Top