Europas skraldespand?

hoved-i-skraldespand.jpg

Efter jeg er blevet bekendt med vores lands øgenavn ”Europas skraldespand”, har jeg kigget et par udvalgt produkter efter i sømmene.

Mest for at se, om det virkelig kan være rigtig, at vi har sådan nogle lorte produkter på vores hylder. Produkter jeg selv engang imellem falder over og lægger i min indkøbskurv, til trods for at jeg (om nogen) burde vide bedre. Jeg er også blevet nysgerrig på, hvad der gemmer sig bag E-numrene og hvor meget sukker der fyldes i de forskellige produkter.

Sukker og cola

 

Noget af det der har overrasker mig mest og som jeg kan blive helt forarget over, er alt det sukker vi fylder i vores produkter. Det er helt vildt!! Så jeg kan egentlig godt forstå, at vi har et problem med stigende overvægt, diabetes, ja i det hele taget livsstilsygdomme.

I forhold til E-numre, er det også helt utroligt hvad vores krop faktisk kan tåle……eller også er det lige præcis det der er problemet. Vi kan ikke tåle det og derfor er der flere og flere der bliver syge af både det ene og det andet.

I forhold til sukker, anbefales det af:

  • Kvinder max indtager mellem 50-55g sukker dagligt
  • Mænd max indtager mellem 55-70g dagligt
  • Skolebørn mellem 45-55g dagligt.

 

Man skal nærmest holde tungen lige i munden, for at blive under det niveau.

Jeg har valgt kun at gennem gå et par produkter her, men kan varmt anbefale at man måske selv kigger lidt nærmere på de fødevarer man ofte selv køber.

Det her link er ret godt til E-numre:  http://www.anesmad.dk/artikler/e-numre.html

 

Jeg har valgt at starte med Coca cola, fordi den er så oplagt og for at have en slags referenceramme.

Coca Cola 500 ml. (54g sukker)

210 kcal og 54g sukker (0g protein og 0g fedt)

Ingredienser: Vand, sukker, kuldioxid, farvestof (karamel E150d), surhedsregulerende middel (E338), naturlige aromaer (inkl. koffein).

E338 kaldes også for Fosforsyre og er en middelstærk syrer. På Wikipedia står blandet andet at man bruger fosforsyre til: Fjernelse af rust, kalkaflejringer fra automatiske vandingssystemer og så selvfølgelig som ingrediens i læskedrikken Cola. Heldigvis står der også, at fosforsyrer er mindre ætsende end svovlsyrer….pyha, så betyder det nok intet at man drikker en liter eller 2. OMG.

Protein drikkeyoghurt fra Arla 500 ml. (43g sukker)

285 kcal, 3g fedt, 43g sukker og 20,5g protein.

Ingredienser: Skummetmælk, hindbær (8%), sukker (5%), majsstivelse, naturlig aroma, yoghurtkultur.

Her er der måske ikke noget i øjenfaldende udover at der ikke står hvilken slags majsstivelse der er tale om. Det er måske også værd at lægge mærke til, at rækkefølge af ingredienser er efter faldende vægt, uden hensyn til svind ved tilberedning. Der er altså mindst yoghurtkultura i til trods for det er en drikkeyoghurt.

5760466805094-1.jpg

Yoggi drikkeyoghurt 350 ml. (21,3g sukker)

156 kcal, 1,75g fedt, 21,3g sukker og 11,9g protein

Ingredienser: Letmælk, jordbær (6%), sukker (4%), passionsfrugt (0,4%), majsstivelse, laktaseenzym, naturlig aroma, yoghurtkultur.

Laktaseenymer kan tilsættes alle typer af animalsk mælk, for at nedsætte indholdet af laktose i mælken. Det kan faktisk nedsættes med over 90 % og derved øge tolerancen hos folk med laktose-intolerance.

Koldskål med citron og vaniljesmag fra Xtra 200 ml (22g sukker)

130 kcal, 1,2g fedt, 22g sukker og 6,4g protein

Ingredienser: Skummetmælk 85%, sukker 7%, citronsaft 1%, stabilisatorer (E 440, E 412, E 410), surhedsregulerende middel (E270), vaniljearoma, mælkesyrekultur. Homogeniseret. UHT-behandlet.

I dette produkt er der benyttet 3 fortykningsmidler, men alle 3 midler er dog tilladt i økologiske produkter også sammen med E270.

citronfromage-72dpifritpng

Dr. Oetker Citronfromage 100g (18g sukker)

156 kcal, 7,1g fedt, 18g sukker og 2,2g protein

Ingredienser: Vand, skummetmælk, sukker, helt hærdet kokosfedt, 5,6 % citronsaft, modificeret stivelse, gelatine (fra okse), mælkeproteiner, emulgator (mono- og diglycerider af fedtsyrer (indeholder mælk)), aroma (indeholder mælk), stivelse, syre (citronsyre), fortykningsmiddel (johannesbrødkernemel), farvestof (blandede carotener).

Her bruger producenten ikke E-numrene men navne i stedet. Jeg vil dog ikke have lyst til at spise denne citronfromage, det er i hvert fald ikke lige det jeg forbinder med min farmors citronfromage.

Heinz økologiske ketchup 1 spsk. (4,5g sukker)

Ingredienser: Koncentreret tomatpuré, sukker, eddike, salt, krydderier, selleri, løgpulver og hvidløgspulver.

Det er jo ret tilforladeligt, men jeg er nu alligevel overrasket over mængden af sukker. I en spiseske ketchup er der 1 teskefuld sukker.

Jeg tjekkede for sjov lige en ketchup fra ISIS og det så lidt anderledes ud: Tomatpuré (64%), eddike, salt, modificeret majsstivelse, koncentreret gulerodssaft, surhedsregulerende middel E330 (citronsyre), krydderier, sødestof E960 (steviolglycosider). Selvom der er meget sukker i min ynglings ketchup fra Heinz, vil jeg nu fortsætte med at spise den. Jeg vil dog sørger for, at mine børn måske spiser lidt mindre af det.

Scroll to Top