Super-rødbeden – sundhed & opskrifter

ra-rodbeder

Nu er rødbedesæsonen for alvor startet, og jeg kan varmt anbefale at få denne fantastiske rodfrugt implementeret i din daglige kost. For rigtig mange undersøgelser har vist, hvordan rødbede kan forbedre din præstation i træningsformer som løb og cykling, hvor pulsen kommer op og kredsløbet er i centrum. Nogle studier konkluderer, at du kan øge din præstationsevne med helt op til 16%, mens andre påstår, at det kun er et par procenter. En anden god grund til at spise rødbeder er indholdet af kostfibre, vitaminer og mineraler, for ej at forglemme anti-carcinogene stoffer (kræft-hæmmende). Endelig indeholder rødbeder ikke så mange kalorier, men mætter til gengæld glimrende, hvorfor det også er en god spise ved ønske om vægttab.

Rødbedens top 5

  1. Rødbeder menes at kunne øge dine sportslige præsentation, særligt hvis du løber eller cykler. Årsagen til dette skal findes i stoffet nitrit som rødbeden er særlig rig på og som gør, at dine muskler kan fortsætte i samme tempo over længere tid.
  2. Rødbeder indeholder antioxidanter og flavonoider (bl.a. quercetin og resveratrol) der menes at kunne beskytte mod sygdomme så som kræft og hjerte-kar-sygdomme samt forbedre insulinfølsomheden.
  3. Er desuden rig på mange vitaminer og mineraler herunder C-vitamin, calcium og jern samt kostfibre.
  4. Kalorieindholdet er lavt (55 kcal/100g). Faktisk har rødbeder 35% færre kalorier end kartofler, hvorfor det er oplagt at vælge, hvis man gerne vil tabe sig
  5. I gamle dage anvendte man rødbeder ved feber, forstoppelse og oppustethed – og idag tyder meget på, at den røde roe også kan sænke dit blodtryk og nedsætte din risiko for at få alzheimers. revet-rodbede

Årsagen til rødbedens fantastisk effekt i forhold til fysisk aktivitet skal findes i rødbedens indhold af nitrat som reducerer iltomkostningerne til udholdenhedstræning ved, at kroppen forbrænder mindre energi (ATP), hvorved du har mere energi i længere tid.

 

For stræberne: Fordelingen og anvendelsen af kostens nitrater i kroppen er faktisk en ret interessant proces. Ligesom for mange andre grøntsager starter de kemiske processer i munden med vores spyt. Når kostens nitrat (NO3) blandes med spyt og vores mundbakterier, omdannes det til aktivt nitrit (NO2) Herefter sluger du det, og det når ned i din mavesæk, hvor det interagerer med din mavesyre og reduceres til nitrogenoxid (NO). Det er simpelthen denne form nitrogenoxid, der producerer de positive virkninger under træning. Faktisk kan man købe Nitrogenoxid som kosttilskud (ex. Noxadrene extreme) til de der ønsker dramatisk vækst i musklerne. Nitrogenoxid påvirker en masse forskellige ting i kroppen, men i forhold til din præstation ved fysisk udfoldelse, øger det blodtilførslen til musklerne, hvilket gør det nemmere for dine mitokondrier at producere energi (ATP). Også blodtrykket reguleres samt muskelsammentrækningen.

Der er altså virkelig god grund til at spise rødbeder og det er nu sæsonen starter:-)

Opskrifter

rodebedsemsa

Rødbedesalat a la Asian-style

1 portion: 205 kcal, 5,6 g protein, 35g kulhydrat og 6,4g fedt (7,4g kostfibre, 2,2mg jern, C- og B-vitaminer)
300g Rødbeder , 2-3 spsk. soya sauce,  1 tsk. peanutolie samt 1 tsk. ristet Sesamfrø
Rødbederne skrælles og skæres i tynde lange strimler og vendes med dressingen af olie og soya. Herefter risets sesamfrøene gyldne på en tør panden og drysses over rødbederne. Man kan med fordel tilsætte koriander og evt. lidt frisk revet citronskal.

Hvis man ønsker et lidt mere blødt bid i rødbederne, kan man med fordel koge dem med skral på i ca. 30 min.

Bagte rødbeder med gedeost – perfekt som forret eller små hapser til et tapas bord

2 personer: 294 kcal/147 kcal, 15g/7,5g protein, 19g9,5g kulhydrat og 17/8,5g fedt (4,6g kostfibre, 1,3 mg jern, C-og B-vitaminer)

2 store rødbeder, ca. 60 g gedeost i rulle, olie, salt og peber samt 1 spsk. ristet pinjekerner.

Skræl rødbederne og skær dem i tykke skiver (ca. 1,5-2 cm), vend dem i olien og bag dem i ovnen ved 180-200 grader i 20-25 min. Herefter lægges små skiver eller stykker gedeost på rødbedeskiverne, der drysses med salt og peber og de bages igen i ca. 10 min. Pyntes med de ristede pinjekerner og evt. en dråbe honning eller sirup.

Tunsalat med mandler og rosiner og friske rødbeder

336 kcal, 22g protein, 28g kulhydrat, 14 g fedt. (5g kostfibre, 1,2mg, jern, C- og B-vitaminer)

rodbedetun

50g tun i vand, 2 spsk. hytteost 1,5%, 10 stk. saltede mandler og 1 spsk. rosiner. 1 tsk. olie, 1. tsk. hvidvindseddike og 200g rødbeder. Salt og peber.

Bland tun og hytteost, salt og peber. Hak mandlerne og bland dem i sammen med rosinerne. Skær rødbederne ud i tynd stykker og læg dem i en skål og bland olie og hvidvinseddike i samt salt og peber. Lav nu en bund af de tynde rødbedeskriver og læg til sidst tunsalaten ovenpå. Pynt med lidt af mandlerne og evt. friske krydderurter

 

Scroll to Top